ΓΛΥΠΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ-ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Τίτλος έργου: Περικλής
Θέση: Δεξιά του Δημαρχείου Αθηνών, οδός Αθηνάς 61-63
Έτος Κατασκευής: 1971
Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο
Καλλιτέχνης: Heinrich Faltermeier

Ο ανδριάντας του Περικλή – ενός από τους σημαντικότερους άνδρες που γέννησε η αττική γη – βρίσκεται στο προαύλιο του Δημαρχείου των Αθηνών στην δεξιά πλευρά της πρόσοψης του όπως το κοιτάμε από την πλατεία Κοτζιά. Πρόκειται για έναν μαρμάρινο ανδριάντα σχεδόν φυσικών

διαστάσεων. Ο Αθηναίος πολιτικός φέρει την χαρακτηριστική περικεφαλαία, έχει πυκνό, σγουρό μούσι, φέρει την αρχαιοελληνική ενδυμασία και στο δεξί του χέρι κρατάει πάπυρο – πιθανώς κάποιος νόμος ή κάποιο ψήφισμα. Στη βάθη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια: «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» και από κάτω «ΕΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΔΗΜ. Λ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ 2002». Στο δεξιό πλάγιο του βάθρου εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής: «Η. FALTERMEΙER 1971». Είναι ίσως το μοναδικό υπαίθριο γλυπτό των Αθηνών που έχει κατασκευαστεί από μη Έλληνα γλύπτη. Αυτό φαίνεται πως προκάλεσε και τις αντιδράσεις των τότε κατοίκων της πόλης οι οποίοι αποκαλούσαν το γλυπτό το οποίο είχε τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Πνευματικό Κέντρου, «Γερμανό Περικλή». Στην πρόσοψη του βάθρου υπήρχε η εξής επιγραφή η οποία τιμούσε τον χορηγό του μνημείου: «ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΟΥ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ Δ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ».Τούτη η επιγραφή όμως, έχει αφαιρεθεί και αντικατασταθεί με όσα αναφέρονται παραπάνω. Το 2002 αναφέρεται στην ημερομηνία της μεταφοράς του γλυπτού από το Πνευματικό Κέντρο στο Δημαρχείο της πόλης.

O Heinrich Faltermeier (Mόναχο 1909 – 1999 Piesenkam) ήταν Γερμανός γλύπτης. Μετά την εκπαίδευση του ως χρυσοχόος και μετά από πολλά ταξίδια, σπούδασε από το 1936 έως το 1943 στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου με τους Joseph Wackerle, Ernst Buschor και Hans Jantzen. Προτιμώμενα υλικά εργασίας του, ως γλύπτης, είναι ο μπρούντζος, το μάρμαρο και το ξύλο.
Ο Περικλής (από τις λέξεις περί και κλέος δηλαδή o περιτριγυρισμένος από δόξα, περίδοξος, περίπου 495-429 π.Χ.) ήταν Αρχαίος Έλληνας πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π.Χ., γνωστού και ως «Χρυσού Αιώνα», και πιο συγκεκριμένα της περιόδου μεταξύ των Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η δύναμη, δόξα και η φήμη την οποία χάρισε στην Αρχαία Αθήνα, δικαιώνουν απόλυτα το χαρακτηρισμό του Χρυσού Αιώνα. Η εποχή στην οποία ήταν κύριος της πολιτικής ζωής της Αρχαίας Αθήνας, δηλαδή μεταξύ του 461 π.Χ. και του 429 π.Χ., ονομάζεται μέχρι σήμερα «Εποχή του Περικλή». Γυναίκα του ήταν η Ασπασία.Ο Περικλής εκμεταλλεύτηκε τη νίκη των ελληνικών δυνάμεων επί των Περσών και την άνοδο της ναυτικής δύναμης της Αθήνας προκειμένου να μετατρέψει τη Δηλιακή Συμμαχία σε «Αθηναϊκή Ηγεμονία», οδηγώντας την πόλη του στην μεγαλύτερη ακμή της ιστορίας της κατά την περίοδο των 14 συνεχόμενων ετών που εκλεγόταν στο αξίωμα του Στρατηγού. Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι επεκτατικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της κυριαρχίας του είχαν σαν κύριο στόχο τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Αθήνας. Τις επιχειρήσεις αυτές διεξήγαγε με τη βοήθεια του πανίσχυρου αθηναϊκού ναυτικού, το οποίο άρχισε να δυναμώνει την εποχή του Θεμιστοκλή και αργότερα του Κίμωνα, γιου του Μιλτιάδη. Ωστόσο, στην απόλυτη ακμή του έφτασε κατά την εποχή του Περικλή και αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό της αθηναϊκής υπερδύναμης. Ο Περικλής ήταν ηγέτης της Αθήνας μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ώσπου το 429 π.Χ. απεβίωσε εξαιτίας του λοιμού που χτύπησε την πόλη του.
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: