Το σκληρό παζάρι για το ασφαλιστικό κρίνει τη συμφωνία

ΚΟΙΝ
 
Η κυβέρνηση δίνει κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων, οι δανειστές ζητούν και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Προς αναζήτηση μιας κρίσιμης μεταρρύθμισης που θα προτείνουν οι θεσμοί και θα αποδεχθεί η ελληνική πλευρά, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της ενδιάμεσης συμφωνίας βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι δύο πλευρές.

Κι αυτό γιατί, όπως έχει διαμηνυθεί αρμοδίως στην Αθήνα, μόνο έτσι θα μας δώσουν οι «θεσμοί» το πράσινο φως για την 5η αξιολόγηση και κατ’ επέκταση τα 7,2 δις ευρώ που της αναλογούν, και τα οποία η χώρα ουσιαστικά περιμένει από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και διακόπηκε κάθε μορφής χρηματοδότηση προς την χώρα μας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτή η μεταρρύθμιση, που θα λειτουργήσει ως το κλειδί των εξελίξεων, θα αφορά στο ασφαλιστικό. Προς το παρόν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται, η ελληνική πλευρά κάνει την πρώτη παραχώρηση, που έχει να κάνει με την εξαφάνιση όλων των πρόωρων συντάξεων.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν δείχνει να είναι αρκετή για την πλευρά των θεσμών. Γι’ αυτό και πιέζουν για κάτι παραπάνω που δεν είναι άλλο από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Αν την πάρουν, η ενδιάμεση συμφωνία θα ανακοινωθεί ακόμα και μέσα σε .λίγες ώρες. Ομως, ο χρόνος πιέζει, καθώς το περιθώριο που υπάρχει φτάνει έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας.

Η κυβέρνηση αντιστέκεται, ακόμα, γιατί μηδενικό έλλειμα στς επικουρικές, συνεπάγεται και ταυτόχρονη μείωση τους. Εκτός και αν την τελευταία στιγμή, «περάσει» μια πρόβλεψη για ισχύ του μέτρου από ένα ορισμένο ύψος και πάνω. Προς το παρόν, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

πηγη

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: