Και θρησκευτικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας, που αγγίζει την Ελλάδα

Στις ΗΠΑ επικρατεί ανησυχία για τη μεγάλη απήχηση που έχει ακόμη η Ορθοδοξία στη χώρα μας, αφού την συνδυάζουν με την επιρροή των Ρώσων

Πριν από 20 χρόνια, είχε εγερθεί μεγάλος θόρυβος με το βιβλίο του Σάμουελ Χάντινγκτον «Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης». Ο συγγραφέας, αρνούμενος ότι ήρθε «Το τέλος της ιστορίας» που υποστήριζε ο Φουκουγιάμα, εξέφρασε την άποψη, ότι ναι μεν εξέλειπαν οι λόγοι σύγκρουσης Δύσης-Ανατολής με την κατάρρευση του κομμουνισμού, αλλά υπάρχουν αγεφύρωτες πολιτιστικές αντιθέσεις.

Είχε διαχωρίσει μάλιστα σε εννέα τους πολιτισμούς της Υφηλίου, των οποίων οι αντιθέσεις είναι τεράστιες, ώστε να μη μπορούν να συνυπάρξουν. Έχει σημασία για τους Έλληνες, ότι εμάς -ως Ορθοδόξους- μας τοποθέτησε στον απολίτιστο κόσμο, που προφανώς δεν μπορεί να συνυπάρξει με τον «πολιτισμένο» της Δύσης. Θεωρεί πως οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί -με τους Μουσουλμάνους μαζί, στην ίδια κατηγορία- μόνον επιδερμικά μας άγγιξαν τα «πολιτισμένα» κινήματα της Ευρώπης και δύσκολα μπορούμε να αφομοιώσουμε την δημοκρατία.

Τέτοιους είδους απόψεις, δημοσιευμένες αρχικώς σε περιοδικό γνωστής «δεξαμενής σκέψης», δεν αποτελούν κατά κανόνα προφητεία, αλλά μάλλον κατευθύνουν την σκέψη σε πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους όπου γης, στην υιοθέτηση των συγκεκριμένων απόψεων.

Το ότι οι απόψεις του Χάντινγκτον δεν ήσαν τυχαίες, φαίνεται από τα γεγονότα, που ακολούθησαν. Αφενός με την κατάτμηση της Γιουγκοσλαβίας, λόγω του ότι οι Σέρβοι έχουν την ατυχία να είναι εκτός από Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά και Σλάβοι όπως οι Ρώσοι, γεγονός που αποτελεί αποτρόπαιο έγκλημα για την δυτική σκέψη, αφετέρου με τα πρόσφατα γεγονότα της Ουκρανίας, όπου όλες οι ενέργειες δείχνουν ότι έχει προαποφασιστεί η διαίρεσή της, στους Δυτικούς και Ρωσόφωνους Ορθόδοξους.

Γίνεται επομένως αντιληπτό, ότι όσα έχω γράψει εδώ και χρόνια, επαληθεύονται. Η κυριάρχηση δηλαδή του Ισλάμ στην Βαλκανική σε βάρος των Ορθοδόξων γηγενών, που θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα και στην Ελλάδα. Όσοι πιστεύουν πως είναι τυχαία όσα συμβαίνουν στον βορειοελλαδικό χώρο, ας το ξανασκεφθούν.

Με χάρτες «Ανεξάρτητης Θράκης» κυκλοφορούν ανενόχλητοι τουρκόφρονες, με χάρτη της «Αιγαιακής Μακεδονίας» ήσαν εφοδιασμένοι Αμερικανοί στρατιώτες κατά τους βομβαρδισμούς κατά των Σέρβων, ενώ πλήρης είναι η υποστήριξη της Δύσης στην Αλβανία, παρά την κατάφωρη επιβουλή της, με πρόσχημα τους Αλβανοτσάμηδες, εναντίον της Ελλάδας. Τον βορειοελλαδικό χώρο και την Κρήτη χρειάζονται.

Αυτά όλα έρχεται να τα επιβεβαιώσει πρόσφατο δημοσίευμα του Forbes, συμφώνως προς το οποίο φέρεται να επικρατεί ανησυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την μεγάλη απήχηση που έχει ακόμη η Ορθοδοξία στη χώρα μας, αφού την συνδυάζουν με την επιρροή των Ρώσων.

Το άρθρο του Forbes στέκεται στον «κρίσιμο ρόλο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία συμβάλλει στη διαμόρφωση του ισχύοντος συστήματος της Ρωσίας» και συνάμα υποστηρίζει πως το καθεστώς του Πούτιν στοιχίζεται με την αποστολή της Εκκλησίας. Η στενή σχέση του κ. Πούτιν με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καθορίζει τη ρωσική εθνική ταυτότητα και βάσει του δημοσιεύματος «βασίζεται σε ένα κοινό θεολογικό όραμα, αυτό της ρωσικής ιδιαιτερότητας».

Ο ρόλος των Εκκλησιών, όχι μόνον στην διαμόρφωση της πολιτικής ηγετών, αλλά -όπως στην περίπτωση του Πάπα- με ανάληψη της ίδιας της εξουσίας είναι γνωστός. Σήμερα δε, την πολιτική κατάσταση αμέσως και εμφανώς στον Τρίτο Κόσμο την καθορίζει το Ισλάμ, τείνει δε αφανώς να επηρεάζει και την πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών.

Ελάχιστη σημασία έχει ότι η ελληνική Πολιτεία καθόλου δεν αξιοποιεί τον εκκλησιαστικό παράγοντα (δεν εννοώ τον θρησκευτικό), μη έχουσα μάλιστα κανέναν ουσιαστικώς λόγο επί των Ορθοδόξων Πατριαρχείων, ούτε επί της ελλαδικής Εκκλησίας. Η υπόνοια των Δυτικών, ότι μπορεί να υπάρχει «πλησίασμα» του ρωσικού λαού με τον ελληνικό, λόγω της Ορθοδοξίας, θα βαραίνει πάντα στην σκέψη όσων αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου.
/
Ο Μακεδών/voria.gr

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: