Εξέγερση γυναικών Τουρκίας

ΣΥΚΟΣΜΤο σύνολο των 550 υποψηφίων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας στις εκλογές του Ιουνίου θα είναι γυναίκες Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα (CP), η επιλογή μόνο γυναικών υποψηφίων δεν αφορά απλώς την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στον πολιτικό αγώνα αλλά σχετίζεται με το ότι μόνο οι γυναίκες μπορούν να εκπροσωπήσουν την εξέγερση εναντίον ενός κοινωνικού συστήματος που τις δολοφονεί και τις εξευτελίζει σε καθημερινή βάση.


«Η άμβλωση είναι η δική μου απόφαση, η δολοφονία είναι η δική σας μέθοδος» και «ΑΚΡ, μακριά τα χέρια σου και την αστυνομία από το σώμα μου» ήταν δύο δημοφιλή συνθήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των διαμαρτυριών, αποδεικνύοντας τη φύση της αντίστασης των γυναικών.
Η ανακοίνωση επισημαίνει ακόμη ότι οι γυναίκες υποψήφιες του CP αποτελούν την αυθεντική προσωποποίηση της εναντίωσης στο αντιδραστικό καθεστώς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Σύμφωνα με το CP, η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική και πολιτική ζωή δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ισορροπημένη εκπροσώπηση της «γυναικείας ταυτότητας» στις αστικές εκλογές. Το γεγονός ότι όλοι οι υποψήφιοι του CP είναι γυναίκες δεν έχει καμία σχέση με την «πολιτική ταυτότητα», όπως θα μπορούσαν να υποθέσουν κάποιοι, αλλά θέλει απλώς να δηλώσει σε ολόκληρη την κοινωνία της Τουρκίας ότι η απελευθέρωση των γυναικών της εργατικής τάξης μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την ηγετική θέση των γυναικών στην πάλη ενάντια όχι μόνο στη γυναικεία καταπίεση αλλά και στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα στο σύνολό του.
Αυτή η απόφαση συνιστά ένα πραγματικά πολύ καλό παράδειγμα του πώς η παρέμβαση στις αστικές εκλογές μπορεί να αποτελέσει μια δυναμική τακτική για τους επαναστάτες σε μια χώρα όπως η Τουρκία, όπου τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών υφίστανται επίθεση τα τελευταία 12 χρόνια από το ΑΚΡ.
Στην Τουρκία, εκτός από τις επιθέσεις στα αναπαραγωγικά δικαιώματα, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των γυναικών γενικά δέχονται επίθεση μέσα από αντιδραστικές νομοθετικές αλλαγές στο Σύνταγμα και τη δικαιοσύνη, καθώς και μέσα από την καταστροφή του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας που τουλάχιστον στα χαρτιά είχε εγγυηθεί ισότητα για τις γυναίκες.

πηγη

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: