Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΤΟ … ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ -(Ειδώλιο λατρευτού 2000-1700 π.Χ.)

Ειδώλιο λατρευτού πηλός Μινωικό Μεσομινωική Ι - ΙΙ περίοδος 2000-1700 π.Χ. Ύ.: 11,5 εκ. / Πλ.: 4,3 εκ. Από την Κρήτη

Ειδώλιο λατρευτού
πηλός
Μινωικό
Μεσομινωική Ι – ΙΙ περίοδος
2000-1700 π.Χ.
Ύ.: 11,5 εκ. / Πλ.: 4,3 εκ.
Από την Κρήτη

Περιγραφή
Αποσπασματικό ειδώλιο λατρευτού με περίτεχνη κόμμωση και απλό περίζωμα που συγκρατείται από ζώνη με στρογγυλή πόρπη (ή κόμβο). Κάτω από τις απολήξεις της ζώνης διακρίνεται εγχειρίδιο ή θήκη για εγχειρίδιο. Οι βραχίονες του ειδωλίου δε σώζονται, όπως όμως γνωρίζουμε από ακέραια παραδείγματα του τύπου, θα ήταν διπλωμένοι στους αγκώνες και τα χέρια θα ακουμπούσαν στο στήθος, στη χαρακτηριστική μινωική στάση του σεβίζοντος πιστού.
Τα πήλινα χειροποίητα ειδώλια αποτελούσαν το συνηθέστερο είδος προσφοράς στα μινωικά ιερά. Ιδιαίτερα συχνά βρίσκονται σε Ιερά Κορυφής, υπαίθριους λατρευτικούς χώρους σε κορυφές λόφων ή βουνών, απ’ όπου πιθανώς προέρχεται και το συγκεκριμένο παράδειγμα. Κατά την Παλαιοανακτορική περίοδο (2000-1700 π.Χ.), η λατρεία στα Ιερά Κορυφής είχε έντονα λαϊκό χαρακτήρα. Οι πιστοί ανέθεταν στη λατρευόμενη θεότητα πήλινα ομοιώματα ζώων, ενδεχομένως ως υποκατάστατα πραγματικών σφαγίων, αλλά και ανθρώπων σε στάσεις δέησης. Συχνά επίσης ανέθεταν και ανεξάρτητα ομοιώματα μελών του σώματος, που προφανώς έπασχαν και έχρηζαν θεραπείας.
Αρκετά ειδώλια έφεραν γραπτή διακόσμηση. Το συγκεκριμένο παράδειγμα διατηρεί ίχνη ερυθρού και μελανού χρώματος σε διάφορα σημεία του προσώπου και του σώματος.

πηγη- ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: