ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

ΒΑΛΕΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

page7_1

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Το 1948 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με την ταινία Οχυρό 27 και στο θέατρο το 1948 (Θίασος Β.Αργυρόπουλου) με το έργο, «Η απαγωγή του Σμαράγδως». Ακολούθησαν: «Ο μονοσάνδαλος», «Ο ηλίθιος», «Ο έμπορος της Βενετίας», «Βασίλισσα Αμαλία», «Αλίμονο στους νέους» και «Βροχοποιός» (Θίασος Χορν).

Επίσης συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη- Βασιλειάδου – Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. Το 1978, προσλήφθηκε στο Κ.Θ.Β.Ε. (έως το 1993) όπου έπαιξε στα έργα: «Πόθοι κάτω απ’ τις λεύκες», «Πλούτος» (Βλεψίδημος), «Ειρήνη» (Τρυγαίος), «Ικέτιδες», «Κρίμα που είναι πόρνη», «Πανηγύρι», «Γύπαρις», «Λεωφορείο», «Θαυμαστή μπαλωματού» κ.ά.

Υπηρέτησε το θέατρο 45 χρόνια, παίζοντας όλα τα είδη. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση (Μικρό σπίτι στο λιβάδι). Θεωρείται από τους πλέον παραγωγικούς ηθοποιούς του Ελληνικού Κινηματογράφου, μαζί με τον Λαυρέντη Διανέλλο και τον Περικλή Χριστοφορίδη.

Το 1993, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β’ ρόλου στο Φ.Ε.Κ.Θ., για τη συμμετοχή του στην ταινία Ζωή χαρισάμενη.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

 

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1948 ΟΧΥΡΟ 27
1949
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
1950 ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΜΑΤΑ, ΤΑ
1956
ΚΑΦΕΤΖΟΥ, Η
1958 ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1958 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

1959 ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΓΩΝΑ, Ο
1959 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
1960
ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ
1960 ΧΡΙΣΤΙΝΑ
1960 ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ (ΧΑΜΙΝΙ, ΤΟ)
1960
ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΓΕΡΟΝΤΟΠΑΛΗΚΑΡΑ, Η
1960 ΑΓΡΙΜΙ, ΤΟ
1960 ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ, ΤΟ
1960 ΛΥΤΡΩΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1960 ΤΥΦΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
1960 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΔΙΧΩΣ ΣΤΟΛΗ
1960 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ
1960 ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΟ
1961
ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
1961 ΕΞΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ
1961 ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ
1961 ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΣΜΩΝ, ΤΟ
1961 ΜΥΡΤΙΑ
1962 ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
1962 ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ
1962
ΚΟΡΟΪΔΟ ΓΑΜΠΡΕ
1962 ΤΑΞΙΤΖΗΣ, Ο (ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ, Ο)
1962 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ, ΤΟ (ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΤΟ)
1962 ΑΣΣΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΚΑΣ, ΟΙ
1962 ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ
1962 ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ, Η
1962 ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΠΤΑΣΙΑ, Η
1963 ΑΓΑΠΗΣΑ ΚΑΙ ΠΟΝΕΣΑ
1963 ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ, Ο
1963
ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ (ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ, Ο)
1963 ΣΚΑΝΔΑΛΙΑΡΗΔΕΣ, ΟΙ

1963 ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ
1963 ΜΑΝΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΓΕΝΝΗΣΕΣ (ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ ΜΟΥ)
1963 ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ, ΟΙ (ΕΥΤΥΧΩΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ)
1963 ΑΜΟΚ
1963 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΓΑΠΕΣ
1963
ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ
1963 ΑΝΗΨΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ, Ο
1963 ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΩΤΑ, Ο
1963 ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
1963 ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ, ΤΟ
1963 ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
1963 ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ, Ο
1964 ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ
1964 ΕΞΩ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ
1964 ΚΑΘΕ ΚΑΗΜΟΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ
1964 ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ, ΟΙ
1964 ΠΑΡΑΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ, Ο
1964
ΣΩΦΕΡΙΝΑ, Η
1964 ΠΟΝΕΣΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
1964 ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ
1964 ΑΠΑΓΩΓΗ
1964 ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ
1964 ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ, ΟΙ
1964 ΧΩΡΙΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ
1964 ΤΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑ
1964 ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ
1964 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1965 ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΑΨΕ ΝΑ ΠΟΝΑΣ
1965
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ
1965 ΠΕΡΙΦΡΟΝΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ
1965 ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ 005 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΡΥΣΟΠΟΔΑΡΟΥ
1965 ΔΙΧΑΣΜΟΣ
1965 ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ
1965 ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΣ, Ο
1965 ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ, Ο
1965 ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ, ΤΟ
1965 ΤΙΜΩΡΙΑ
1965 ΣΤΟΡΓΗ
1965 ΡΕΜΑΛΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ, ΤΟ
1965 ΠΑΡΕ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΜΟΥ
1965 ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΑΘΩΟΥ, Η
1966 ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ, Ο
1966 ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ
1966 ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ Σ’ ΑΓΑΠΩ
1966 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ, Ο
1966 ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
1966 ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΩ ΑΠ’ ΤΗ ΖΩΗ
1966 ΕΝΟΧΟΙ, ΟΙ
1966 ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
1966 ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΥΝΑΓΕ
1966 ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ
1966 ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΟ ΔΡΑΣΗ, Ο
1966 ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΕΙΣ ΟΡΦΑΝΗ
1966 ΟΥΤΕ ΜΙΛΑΕΙ ΟΥΤΕ ΛΑΛΑΕΙ
1966 ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΚΛΗΡΑ, Η
1967 ΚΑΠΟΤΕ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ
1967
ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ
1967 ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
1967 ΑΠΟ ΛΑΧΤΑΡΑ ΣΕ ΛΑΧΤΑΡΑ
1967 ΔΑΚΡΥΑ ΟΡΓΗΣ
1967 ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ
1967 ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΞΕΝΑ
1967 ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ (ΜΕΙΝΕ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ)
1967 ΛΑΛΑΤΟ ΛΑΛΑΚΗ (ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ, ΤΑ)
1967 ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, Ο ΤΕΝΤΥ ΜΠΟΫ
1967 ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΑ
1967 ΧΡΗΜΑ ΗΤΑΝ ΒΡΩΜΙΚΟ, ΤΟ
1968 ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΛΗΤΗ, Η
1968 ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΣ
1968 ΖΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ
1968 ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
1968 ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ, Ο
1968 ΤΣΑΧΠΙΝΗΣ, Ο
1968 ΠΕΘΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ, Ο
1968 ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
1968 ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΘΩΑ
1968 ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ
1968 ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ
1968 ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΚΡΑ, ΤΑ
1969 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1969 ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, ΜΙΑ ΡΩΜΕΪΚΗ ΚΑΡΔΙΑ
1969 ΕΝΑ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ
1969 ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
1969 ΘΟΥ ΒΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ
1969 ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Η
1969 ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ, Ο
1969 ΚΡΑΥΓΗ ΜΙΑΣ ΑΘΩΑΣ, H
1969 ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΡΑΤΣΑ
1969 ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΑΘΩΟΥ, Η
1969 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ ΧΑΡΑΞΕ
1969 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, Η
1969 ΜΑΡΙΩ, Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ
1969 ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, Η
1969 ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1969 ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΘΕΡΙΟ
1969 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΤΟ
1969 ΠΟΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
1969 ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ ΝΕΙΑΤΑ
1970 ΕΣΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΩ
1970 ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ, Η
1970 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΜΕ ΠΡΟΙΚΑ
1970 ΑΔΕΛΦΙΑ ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΤΑ
1970 ΕΝΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ Τ’ ΑΛΛΑ
1970 ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
1970 ΕΝΑΣ ΧΙΠΠΥΣ ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1970 ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
1970 ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΝΟΧΟΣ, Ο
1970 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΦΛΕΓΕΤΑΙ, Η
1970 ΠΟΥ ΠΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ
1970 ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ, ΤΟ
1971 ΑΝΔΡΕΣ ΞΕΡΟΥΝ Ν ΑΓΑΠΟΥΝ, ΟΙ
1971 ΖΟΥΣΑ ΜΟΝΑΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ
1971 ΑΝΝΙΩ Η ΤΣΕΛΙΓΓΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΑΣ
1971 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ
1971 ΚΥΡ ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΛΛΕΣ ΤΟΥ, Ο (ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ)
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: