ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ …ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

9087

Η προέλευση του περγαμόντου είναι γνωστή ως δυτική Ινδία είναι από την φαμίλια των εσπεριδοειδών και το δέντρο του κατά μέσο όρο ανέρχεται μέχρι και τέσσερα μέτρα. Τα φύλα του είναι μακρύ και σκούρο πράσινα και ανοίγει μικρά λευκά λουλουδάκια. Τα φρούτα του είναι σε σχήμα σφαίρας ή αχλαδιού. Το εξωτερικό του είναι κίτρινα χρώμα ενώ η γεύση του υπόξινη. Από τη φλούδα του παράγονται αιθέρια έλαια περγαμότου. Αυτό το λαδί είναι κίτρινο χρώματος, εύοσμο και έχει πικρή γεύση. Ενώ και τσάι του φυτού είναι στις προτιμήσεις των ανθρώπων από τις αρχαίες ακόμα εποχές. Το τσάι που μπορείτε να πιείτε είτε ζεστό είτε κρύο βοηθάει το πεπτικό σύστημα, στον βήχα και στην ιγμορίτιδα. Η εισπνοή του ατμού φύλων του περγαμόντου καταλαγιάζει τον πονοκέφαλο, θεραπεύει την γρίπη και τερματίζει την ναυτία. Το περγαμόντο με την ιδιότητα να σκοτώνει τα μικρόβια χρησιμοποιείται και στην βιομηχανία των καλλυντικών. Επιπλέον μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στην φύλαξη των κρεάτων για να μην δημιουργηθούν βακτηρίδια.

Το τσάι περγαμόντο μπορείτε να προετοιμάσετε όπως και τα κανονικά τσάι, δηλαδή σε βραστό νερό ρίχνουμε μερικές κουταλιές περγαμόντο και το αφήνουμε για μερικά λεπτά και έπειτα μπορούμε να το πιούμε με μεγάλη ευχαρίστηση. Στο τσάι σας μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή και λεμόνι…

Όπως όλα τα υπόλοιπα φυτικά τσάι και το περγαμόντο δεν πρέπει να καταναλώνεται συνέχεια. Ειδικά οι έγγειες ή αυτές που θηλάζουν. Οι παρενέργειες του τσάι αν καταναλώνεται συνέχεια είναι ως εξής, οι γυναίκες μπορεί να ζήσουν προβλήματα στις μέρες περιόδων και συστολές της μήτρας. Το περγαμόντο χρησιμοποιείται και ως άρωμα στα κανονικά τσάι ακόμα και στα φάρμακα για να δίνουν μια ωραία οσμή. Το άρωμα στην ιστορία της Τουρκικής ιατρικής πάντα έχει παίξει σημαντικό ρόλο, ειδικότερα στις ψυχολογικές ασθένειες. Όπως οι διάσημοι Τούρκοι γιατροί İbn-i Sina και Biruni έδιναν μεγάλη σημασία στην θεραπεία αρωμάτων. Όταν κοιτάξουμε την ιστορία της Οθωμανικής ιατρικής, διαπιστώνουμε πως οι ιατροί εκείνης της εποχής πρώτα πρόσεχαν να εξασφαλίσουν υγεία στους ανθρώπους πριν ακόμα αρρωστήσουν. Ο πρώτος στόχος ήταν η προστασία από τις ασθένειες, στις μέρες μας αυτή η τακτική έχει ξανά κερδίσει βάρος. Διαπιστώνουμε πως πάρα πολλά φυτά έχουν θεραπευτική και προληπτική ιδιότητα. Όπως το περγαμόντο βλέπουμε πως συνιστάτε στους εφήβους. Οι ορμόνες των εφήβων δρουν έντονα και για τον λόγω αυτό εκνευρίζονται πολύ γρήγορα και χρειάζονται κάτι που θα τους ηρεμεί και αυτό είναι το περγαμόντο. Οι Οθωμανοί ιατροί με την συμβουλή του Mevlana «το άρωμα ανοίγει την ψυχή» κινήθηκαν και καθόρισαν για κάθε τύπο ανθρώπου ένα άρωμα και τα χρησιμοποίησαν στις θεραπείες. Ενώ στις μέρες μας, δεν δίνεται η αξία που πρέπει στα αρώματα. Ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν την σημασία των αρωμάτων στις θεραπείες και στην ανθρώπινη ζωή.

Το εξαίσιο άρωμα του περγαμόντο το προσδιορίζει και για Παρασκευή μαρμελάδας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το αιθέριο έλαιο από τις φλούδες του φρούτου αυτού. Αυτό το έλαιο από πολύ παλιά χρησιμοποιείται για την θεραπεία διάφορων ασθενειών. Πιστεύεται πως το αιθέριο έλαιο του περγαμόντου βοηθάει στην κατάθλιψη, στην αϋπνία και γνωστό και ως μικροβιοκτόνο. Υπάρχουν δύο τρεις διαφορετικές χρήσης του ελαίου αυτού, πρώτον γίνεται μασάζ σώματος με αποτέλεσμα χαλάρωσης και μπορεί να καταναλωθεί και με νερό βάζοντας δύο τρείς σταγόνες σε ένα φλιτζάνι τασιού. Όταν το λαμβάνεται από το στόμα ανοίγει την όρεξη και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεραπεύει και τα έκζεμα. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δαγκώματα κουνουπιών, στην θεραπεία ακμής και στους πόνους του λαιμού. Μπορείτε κάλλιστα το λάδι του περγαμόντο να προσθέσετε και στο νερώ της μπανιέρας σας και να εισπνέεται τον ατμό

Το δέντρο του περγαμόντο είναι ένα περιζήτητο είδος που παράγεται σε λίγες χώρες του κόσμου. Η μεγαλύτερη παραγωγή υπάρχει στην Ιταλία. Στην Τουρκία παράγεται στις πόλεις Antalya, Mersin, Hatay και στα Adana. Οι κάτοικοι της Ανατολίας το γνωρίζουν ως bey armudu. Υπάρχουν δύο διαφορετικές αξιολογήσεις προς το όνομα του περγαμόντου. Το πρώτο είναι ότι η ονομασίας του φρούτου που στα τουρκικά είναι Bergamot προέρχεται από bey armudu όπως λεγόταν στην Ανατολία και στην μεταφορά του στις ευρωπαϊκές γλώσσες άλλαξε και κατέληξε στο περγαμόντο. Ενώ η δεύτερη αξιολόγηση λέει ότι στον 16ο έκτο αιώνα ευρωπαίοι έμποροι και φυτολόγοι που ήρθαν στην Ανατολία αυτό το δέντρο το ανακάλυψαν στη Bergama και η ονομασία δόθηκε από αυτούς. Αν και στις μέρες μας έχουν μειωθεί αρκετά τα δέντρα περγαμόντου στη Bergama για την Antalya η ύπαρξη του αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εμπορικές αξίες. Δεν επιτρέπεται να επισκεφτείτε την Antalya και να μην δοκιμάσετε την μαρμελάδα περγαμόντο της περιοχής.

Aν και το δέντρο του περγαμόντου είναι σπάνιο, υπάρχουν και οι άνθρωποι που το καλλιεργούν ως φυτό κήπου, επηρεασμένοι από το θαυμάσιο άρωμα και τα ολόλευκα λουλουδάκια του. Το περγαμόντο παγκοσμίως καταναλώνεται περισσότερο στην Ινδική κουζίνα, που πιστεύεται πως είναι και η πατρίδα προέλευσης του. Ακόμα χρησιμοποιείται και ως μπαχαρικό. Υπάρχει και μια ένα άλλο είδος χρήσης αυτού του φυτού, στην χημική βιομηχανία. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρώτες ύλες αυτής της βιομηχανίας, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή κιτρικού οξύ και κιτρικού ασβεστίου. Έχουν αρχίσει να λαμβάνονται μέτρα έναντι της μείωσης αυτού του σημαντικού φυτού του περγαμόντου στην Ανατολία.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: