Σκωτσέζα κτηνίατρος σώζει τα σκυριανά πόνυ

Η βραβευμένη κτηνίατρος Sheilagh Brown από την πόλη Jedburgh της Σκωτίας συνεχίζει την προσπάθεια της να σώσει την ελληνική μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου.

Η κα Brown, η οποία φέτος κέρδισε για πρώτη φορά βραβείο στο χώρο της επιστήμης των ιπποειδών, ανέλαβε το μοναδικό κοπάδι από σκυριανά πόνυ που υπάρχουν στη Σκωτία από τον άλλο κτηνίατρο τον περασμένο χρόνο. Όπως δήλωσε και η ίδια, «Κύριος στόχος μου είναι να αυξηθεί ο αριθμός τους και να διατηρηθεί η φυλή τους. Υπάρχουν λιγότερα από 200 σκυριανά πόνυ στον κόσμο».

Υπάρχουν μόνο άλλα δύο άλλα δύο κοπάδια για την αναπαραγωγή του σκυριανού πόνυ στον κόσμο. Ένα στην πατρίδα τους, τη Σκύρο και ένα στην Κέρκυρα.

Το 2005 ο συνταξιοδοτημένος πλέον κτηνίατρος Alec Copland, ο οποίος εκτρέφει πόνυ της φυλής Exmoor, ήταν εκείνος που έφερε στη χώρα πέντε σκυριανά πόνυ για αναπαραγωγή από την Κέρκυρα. Ο αριθμός των μικρόσωμων αλόγων είχε αυξηθεί στα δεκατέσσερα, όταν η κα Brown επισκέφτηκε τον κτηνίατρο για να αγοράσει ένα πόνυ Exmoor. Η ίδια εξομολογείται, «Καθώς κοιτούσα τα πόνυ, ο κ. Copland με ρώτησε ένα ήθελα να πάρω τα σκυριανά πόνυ αντί πόνυ Exmoor». Αυτό έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Σήμερα, η μόνη φυλή αυτών των πόνυ που υπάρχει εκτός Ελλάδας μετράει μόνο είκοσι δύο άλογα.

«Τα αγάπησα αμέσως. Η ιστορία και η καταγωγή τους μου κέντρισε την προσοχή, αφού αποτελούν ένα ενδιαφέρον μείγμα του υπαίθριου τύπου αλόγου, όπως τα Shetland, αλλά έχουν επίσης φέρουν και πολλά χαρακτηριστικά που προέρχονται από τον αραβικό τύπο -πολύ λεπτά οστά, λεπτό δέρμα, και ψιλόλιγνη μορφή, στοιχεία που χαρακτηρίσουν φυλές του νότου», λέει η κα Brown.

Τα σκυριανά πόνυ χρησιμοποιούνταν από τους αγρότες στη Σκύρο για το αλώνισμα αλλά και για άλλες γεωργικές εργασίες, αλλά εξαιτίας της μηχανοποίησης τη δεκαετία του ‘60 περιορίστηκε πολύ ο αριθμός τους. Στη συνέχεια, η νομοθεσία απαγόρευσε την πώληση της καθαρής φυλής πόνυ, δίνοντας προβάδισμα έτσι στη διασταύρωση φυλών, με αποτέλεσμα αυτό να πλήξει σημαντικά  τη φυλή των σκυριανών πόνυ. Τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυνε τους γεωργούς  να εκτρέφουν πρόβατα και κατσίκια, γεγονός που οδήγησε στην υπερβόσκηση των περιοχών  που ζούσε η φυλή αυτή των πόνυ.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: