ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε ως απάντηση η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, αναφορικά με τις εκροές και μεταβιβάσεις ποσών από μετανάστες στις χώρες τους. Όπως προκύπτει, μεγάλα ποσά (επισήμως, γιατί ανεπισήμως ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερα) «φεύγουν» προς Αλβανία, Πακιστάν και Αφγανιστάν, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο, ενώ δεν αποκλείεται τα χρήματα αυτά να αποτελούν προϊόν «ξεπλύματος» ή και να χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς!

Στοιχεία για τις εκροές και μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών από μετανάστες στις χώρες τους κατά τα τελευταία χρόνια διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου.

Όπως ειδικότερα προκύπτει, από το 2003 έως τον Μάιο του 2011, οι εκροές και μεταβιβάσεις χρημάτων μεταναστών στην Αλβανία έφτασαν τα 2.263,2 εκατ. ευρώ, στο Πακιστάν το 1,5 εκατ. ευρώ και στο Αφγανιστάν 0,2 εκατ. ευρώ.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ έχει επικαλεστεί δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία μεγάλα ποσά «φεύγουν» από την Ελλάδα, χωρίς κανέναν έλεγχο προς την Αλβανία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ζητώντας από το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει σχετικώς τη Βουλή.

Με το έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο βουλευτής ενημερώνεται ότι, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, οι περιπτώσεις αυτές πελατών αντιμετωπίζονται, από τις τράπεζες και τις εταιρείες μεταφοράς κεφαλαίου, ως πελάτες «υψηλού κινδύνου» για το ενδεχόμενο ξεπλύματος χρήματος, αλλά και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Αναφέρεται εξάλλου ότι απόρροια αυτού του κανονιστικού πλαισίου είναι ότι «λαμβάνονται από τα ιδρύματα αυτά αυξημένα μέτρα δέουσας επιμέλειας (όπως διερεύνηση του σκοπού των συναλλαγών και της προέλευσης κεφαλαίων), ιδίως περί συναλλαγών που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ ανά μεμονωμένη συναλλαγή ή περισσότερες συσχετιζόμενες συναλλαγές».

Η Τράπεζα της Ελλάδας ενημερώνει επίσης τον κ. Βελόπουλο ότι, «στο πλαίσιο της κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, συλλέγει από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στατιστικά στοιχεία για όλες τις κατηγορίες διασυνοριακών συναλλαγών για τις οποίες διαμεσολαβούν, μεταξύ των οποίων και για εμβάσματα των οικονομικών μεταναστών».

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: