ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ : ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΙΔΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Με μία σειρά μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, για την οικονομική στήριξη, θα επηρεάσουν σημαντικά των τομέα των συντάξεων που ήδη χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με του σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, οι άξονες των μέτρων θα αφορούν:

Διασταύρωση και έλεγχος των στοιχείων των συνταξιοδοτικών παροχών και επιδομάτων. Η μείωση της δαπάνης φθάνει τα 841 εκατ. ευρώ. Θα ελεγχθούν όλες οι παροχές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις που δίδονται σε μη δικαιούχους.

Μείωση του εφάπαξ βοηθήματος, το οποίο θα αντιστοιχεί στις εισφορές που καταβάλλονται. Εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ. Η αρχή θα γίνει από το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων της ΔΕΗ. Η μείωση ενδέχεται να φθάσει το 10%, ενώ θα αφορά και όσους έχουν υποβάλει την αίτηση και καθυστερεί η απόδοση του εφάπαξ λόγω έλλειψης χρημάτων. Αλλαγές θα υπάρξουν στον υπολο γισμό του εφάπαξ σε όσα Ταμεία αντιμετωπίζουν αναλογιστικό έλλειμμα.

Μείωση των επικουρικών συντάξεων. Εξοικονόμηση 860 εκατ. ευρώ. Από το 2012 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ειδικά στα Ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Ταυτοχρόνως αναμένεται να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση.

Μείωση κατά 6% της συνταξιοδοτικής δαπάνης του ΝΑΤ (ναυτικοί). Εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ.

Αυστηρός έλεγχος και περιορισμός αναπηρικών συντάξεων. Εξοικονόμηση 625 εκατ. ευρώ. Σταδιακά θα γίνει επανέλεγχος σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις. Σήμερα οι αναπηρικές αντιπροσωπεύουν το 13,8% του συνόλου των συντάξεων και στόχος είναι να φθάσουν το 10% το 2015 και το 8% το 2020.

Μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις του ΟΓΑ με την επιβολή αυστηρών κριτηρίων για τους αλλοδαπούς που διαμένουν εκτός της χώρας. Εξοικονόμηση 210 εκατ. ευρώ.

Ειδική αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης (ΛΑΦΚΑ) σε όλες τις συντάξεις:

Αυξάνεται- πιθανότατα από 1ης Σεπτεμβρίου- η ειδική εισφορά που ήδη καταβάλλουν οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξη καταβάλλουν εισφορά από 4% ως 10%. Με τη νέα ρύθμιση η εισφορά κλιμακώνεται από 6% ως 14%. Επίσης επιβάλλεται ειδική εισφορά στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η εισφορά- κατά μέσο όρο- θα φθάσει το 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάνοντας χρήση προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Δεν θα θιγούν οι συντάξεις μητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με νόμο.(asfalisinet)

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: