24ωρη παράταση της εκεχειρίας ζητούν ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία και Κατάρ

ΕΓΚΛΠαράταση 24 ωρών της 12ωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας ζήτησαν σήμερα Σάββατο από το Παρίσι  όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας, καθώς και εκπρόσωπος της ΕΕ. Απών από τη συνάντηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, γεγονός που η Γαλλία θέλησε να διασκεδάσει λέγοντας ότι το Κάιρο εξακολουθεί να εμπλέκεται στενά στις συνομιλίες.

 

Μετά την ολοκλήρωση της 2ωρης συνάντησης ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Καλούμε τα εμπλεκόμενα μέρη να παρατείνουν την ανθρωπιστική εκεχειρία,  που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, για 24 ώρες που θα μπορούσαν να παραταθούν εκ νέου. Όλοι επιθυμούμε τη σύναψη μιας διαρκούς εκεχειρίας το συντομότερο δυνατό, η οποία θα αντιμετωπίζει τόσο τις ισραηλινές απαιτήσεις αναφορικά με την ασφάλεια, όσο και τις παλαιστινιακές απαιτήσεις αναφορικά με την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη».

 

Ο Κέρι, που ηγείται των διεθνών προσπαθειών για επίτευξη ανακωχής, βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τους ΥΠΕΞ της Τουρκίας και του Κατάρ, δύο χώρες που θεωρείται ότι ασκούν επιρροή στη Χαμάς. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάλ είναι εγκατεστημένος στο Κατάρ, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει επικρίνει σφόδρα την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, αλλά και το ρόλο της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας.

 

Ο Κέρι πάντως ήταν την Παρασκευή στο Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι και τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. ΗΠΑ και Αίγυπτος απεργάζονται ένα σχέδιο το οποίο, σύμφωνα με διπλωμάτες, θα παράσχει 7ήμερη ανακωχή κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία.

 

Ωστόσο, αν και το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε προσωρινή εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους, απέρριψαν μία πιο μακροπρόθεση ανακωχή.

Η Χαμάς επιθυμεί να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία οι σύμμαχοί της Τουρκία και Κατάρ. Αλλά οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία και το Κατάρ είναι τεταμένες λόγω της υποστήριξης των δύο χωρών προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα την οποία το Κάιρο έθεσε σε απαγόρευση. Σε αντίθεση με τον προερχόμενο από τη ΜΑ Ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο καθαίρεσε από την εξουσία και φυλάκισε, ο σημερινός πρόεδρος της Αιγύπτου αλ-Σίσι έχει προσπαθήσει να απομονώσει το ένοπλο παλαιστινιακό κίνημα στη γειτονική Λωρίδα της Γάζας.

 

Μιλώντας την Παρασκευή από το Κάιρο μετά την απόρριψη του σχεδίου του, ο Κέρι είπε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς εξακολουθούν να έχουν κάποιες διαφωνίες στην ορολογία για την εκεχειρία, αλλά έχουν ένα «θεμελιώδες πλαίσιο» για μια ανακωχή. Οι δηλώσεις του ακούγονται «υπεραισιόδοξες», αφού η Χαμάς λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για ανακωχή πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για τον τερματισμό του 8ετούς αποκλεισμού της Γάζας, ενώ στο Ισραήλ μερίδα της πολιτικής εξουσίας ζητάει η οποιαδήποτε συμφωνία να περιλαμβάνει τον αφοπλισμό των ενόπλων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: Maan